Katalyzovaná chemická reakce
21. 8. 2007
Katalyzátor je látka, která významně urychluje probíhající chemickou reakci - z chemické reakce vychází nezměněný, ale účastní se jejího průběhu. Po reakci se katalyzátor samovolně recykluje, takže mnohdy postačí velmi malé množství katalyzátoru. Molekula katalyzátoru může totiž procházet chemickou reakcí několikrát opakovaně.
Vyzkoušejte si jednoduchý experiment s katalyzátorem:
Připravte si nehořlavou podložku (např. plech na pečení) a položte na ni kostku cukru. Pomocí zapálené špejle zkuste kostku cukru zapálit. Po přiložení plamene ke kostce cukru začne cukr hnědnout (karamelizovat) a při delším zahřívání i zuhelnatí. Oddálíte-li ale plamen od kostky, cukr sám hořet nebude.
Zkuste tedy vzít druhou kostku cukru a posypte ji skořicí nebo cigaretovým popelem (ale skořice voní a je zdraví neškodná) a zkuste ji znovu zapálit. Tentokrát kostka cukru sama chytne a bude hořet modravým plamenem.
Cigaretový popel nebo popel z mleté skořice, který při zapálení vznikne, jsou katalyzátory hoření cukru a po dohoření sacharózy zůstanou nezměněné na podložce.
Zdroj: časopis Přča
Vyzkoušejte si jednoduchý experiment s katalyzátorem:
Připravte si nehořlavou podložku (např. plech na pečení) a položte na ni kostku cukru. Pomocí zapálené špejle zkuste kostku cukru zapálit. Po přiložení plamene ke kostce cukru začne cukr hnědnout (karamelizovat) a při delším zahřívání i zuhelnatí. Oddálíte-li ale plamen od kostky, cukr sám hořet nebude.
Zkuste tedy vzít druhou kostku cukru a posypte ji skořicí nebo cigaretovým popelem (ale skořice voní a je zdraví neškodná) a zkuste ji znovu zapálit. Tentokrát kostka cukru sama chytne a bude hořet modravým plamenem.
Cigaretový popel nebo popel z mleté skořice, který při zapálení vznikne, jsou katalyzátory hoření cukru a po dohoření sacharózy zůstanou nezměněné na podložce.
Zdroj: časopis Přča